Köögi tagasein — eri materjalide head ja vead


Köögi tagasein — eri materjalide head ja vead
Shutterstock

Köögi asendamatuks osaks on korralik tagasein, mis kaitseb pliidi ja kraanikausi kohale jäävat ala vee-, rasva-, seebi- ja muude pritsmete eest. Uut kööki tellides tuleb kindlasti läbi mõelda ka tagaseina lahendus, sest tavaline värvitud sein söögitegemisele vastu ei pea. Tagaseinana kasutatavate materjalide valik on aga lai. Vaatame, millised on levinumate lahenduste head ja vead.

Keraamiline plaat

Üks traditsioonilisemaid mooduseid on köögi tagaseina katmine keraamilise plaadiga. Keraamilisi plaate on saadaval väga laias suuruse- ja värvivalikus ning nendest võib laduda tõeliselt isikupäraseid mustreid.

Miinuseks on tagaseina võrdlemisi keerukas hooldus plaatidevaheliste vuukide tõttu. Nende puhastamiseks tuleb kasutada spetsiaalset vahendit ja parajalt jõudu. Küll aga saab vuukide kogust vähendada, kasutades suuremõõtmelisi keraamilisi plaate. Mõne plaadi kõrgus on nii suur, et katab kenasti ära ülemiste ja alumiste köögikappide või riiulite vahelise ala. Selliseid võib kogu seina peale kuluda kõigest mõnikümmend tükki.

Foto: Shutterstock

Klaas

Klaasist tagasein jätab väga efektse mulje, eriti kui selle taha on asetatud põneva mustriga (foto)tapeet või muu seinakaunistus. Selle läige täiendab iseäranis hästi modernset interjööri ja on külaliste seas kindel pilgumagnet.

Võrreldes keraamilise plaadiga on klaasi puhastamine lihtne, kuid miinuseks on see, et lapiga pühkimist tuleb tõenäoliselt ette üpris sageli. Nimelt paistavad klaasi pealt nii mustus kui kuivanud veepritsmed väga hästi välja, eriti köögilampide valguses.

Roostevaba teras

Roostevaba teras on küllalt universaalne, sobides hästi nii modernsesse kui ka traditsioonilisemasse interjööri. Metalse helgiga tagasein jätab omanäolise ja värske mulje, kuna seda ei kohta meie köökides just kuigi sageli.

Miinuseks on aga taaskord keerukas hooldus. Roostevaba teras muutub väga kergesti plekiliseks ja kogub aja jooksul kriime. Puhastamiseks vajab see materjal spetsiaalset roostevabale terasele mõeldud vahendit. Mugavust armastava inimese jaoks see ilmselt kuigi hea variant pole.

Graniit

Graniit jätab väga luksusliku mulje ja sobib samuti väga eripalgelistesse interjööridesse. Iga tagaseina muster on unikaalne, kuna tegu on loodusliku materjaliga. Samuti on graniit väga vastupidav ja peaaegu kõigekindel nagu kivimid ikka. Ka on seda väga lihtne puhastada.

Miinuseks on tagaseina kõrge hind, mis isegi väiksema köögi puhul algab ligi tuhandest eurost.

Kvartskivi

Kvarts- ehk kunstkivi, nagu seda mõnikord kutsutakse, on tehislik materjal, mis on oma optimaalse koostise tõttu väga heade omadustega. See pole poorne, mistõttu ka vett ja mustust hülgav ning samas kõva kui kivi.

Tagaseina väljanägemine võib olla köögiti väga erinev, kuna kvartskivi on saadaval paljude eri mustrite ja värvustega. Siiski jääb selle välimus sarnaseks looduslikule kivile ning, mis seal salata, ka hind.

Kõrgsurvelaminaat

Laminaatplaat on levinud tööpinnamaterjal, mis sobib hästi ka seinale. Selle muster püüab sageli imiteerida teisi materjale, kuid saadaval on ka ühevärvilisi laminaatplaate. Laminaadi pealt ei paista mustus eriti välja ja samas on seda väga lihtne puhastada. Ideaalne variant laisale inimesele!

Tasub aga olla ettevaatlik tagaseina mustriga. Imitatsioonid jätavad reeglina odavavõitu mulje, eriti kui laminaat püüab jäljendada luksuslikumat materjali näiteks graniiti. Kaval on võtta sama värvi laminaatplaat, mis muu seingi. Siis jätab see tavalise värvitud seina mulje, mis on aga saladuslikul kombel palju lihtsamini puhastatav. Värviline laminaaplaat võib jätta tavalise värvitud seina mulje.

NB! Laminaatplaati ei tohi kasutada gaasipliidi puhul selle tuleohtlikkuse tõttu.

Tellis

Punastest tellistest sein on väga dekoratiivne ja meeleolukas. Kombineeri seda mustvalge mööbliga ja tulemus on imeline. Tellised võivad olla ka mistahes muud värvi, täiendades suurepäraselt industriaalhõngulist interjööri.

Paraku tuleb efektsuse eest maksta kõrget hinda. Tellissein on üks raskemini hooldatavaid variante, kuna see on poorne ja imab kõik plekid endasse. Neid on sealt pea võimatu kätte saada. Kui lepid selle kunstipärase segadusega, võid aga pealegi ehitada tellistest tagaseina.

Allikas: sisustuslust.ee

Superkodu saade 2: loome super garderoobi!

Selles saates valime Superkodusse garderoobi ning räägime sellest, milline võiks olla üks mõnus terass. Garderoobide valik kodudesse ei ole just teab, mis lihtne tegevus, kuid super valikud on täiesti olemas, kui pöörduda professionaalide poole. Ja seda me teemegi.


Superkodu garderoob on selgunud!

Superkodu sai endale garderoobi! Pingelise ja peaaegu võrdse hääletuse võitis valik number kaks, ehk graniithall garderoobituba. Samuti soovime palju õnne loosimise võitjale, kelleks sel korral on Jaroslava Morina. Võtame sinuga ühendust!

Võitis Garderoobituba hall 53% osakaaluga.