Kodukontorisse hea valgustuse loomine on lihtne


Kodukontorisse hea valgustuse loomine on lihtne
Hektor Light

Ideaalne valgus on kodukontoris hommikul ergutav, õhtul uinutav.

Hommikuti soovid kiiresti ärgata ja tööle asuda. Selleks vajad külma valgust, sest valgemas valguses oleme virgemad ja innukamad. Õhtul, kui valmistume puhkamiseks ja uneajaks, peaksime valgusvärvi soojemaks muutma. Vastav kollane valgus tagab meile hubase tunde ja meeleolu, mil unehormoon saab vallanduda ning tagada kvaliteetse une.

Pane tähele! Kontori töökohal on normatiivne valgustiheduse miinimum 200 lx kuni 750 lx, optimaalne on töölaua kohal 500 lx, mujal ruumis 100–300 lx.

Mõnda olulist

  • Väldi tugevaid kontraste töökoha ja ümbritseva tausta vahel, sest see on silmadele kahjulik.
  • Vali ruumi pigem sooja tooni valgus ehk 3000 K või siis neutraalne valge toon 4000 K. Viimane loob kindlama töömeeleolu.
  • Ideaalis peaks kohtvalgusti asuma otse laua ja arvutiekraani kohal, kuid väldi liigset valgusräigust.
  • Soovitame laualampi. Uuri alati võimalust (kas sokkel võimaldab) valgusallikat vahetada õige värvustemperatuuri tagamiseks just teie silma tervisele. Kuid ainult laualambi valgusel töötamine pole hea silmadele, kasuta ka ümbritsevat lisavalgust.
  • Tea, ka mitmete akendega ruum vajab lisaks kunstvalgust.
  • Õige on valida selline rippvalgusti, mis annab nii ala- kui ka ülavalgust. Niimoodi saab lauapind valgustatud, samas laevalgus peegeldab laest tagasi, valgustades ruumi üldiselt. Sel juhul on võimalik loobuda ka laualambist, kui viimane ei peaks hästi lauale mahtuma.
  • Soovitame LED-valgusallikaid. Need on säästlikud ja hästi valgustavad. Saab valida sooja ja külmema tooniga valgusallikaga valgusteid.
  • Eelista suunatavaid süvisvalgusteid, et saab vajadusel valguse suunda muuta.


Kohanda ruum ümber kodukontoriks

Kui oled otsustanud kodus tööle hakata, tuleb olemasolev ruum ümber kohandada mugavaks, just tööks sobivaks keskkonnaks. Sageli pole enam võimalik kaabeldust niimoodi ümber teha, et ruumi head üldvalgust ja kvaliteetset kohtvalgust paigutada. Võimalusi siiski on.


Hästi suunatavad “pikkade õlgadega valgustid”

Juhul kui rippvalgustit pole võimalik laua kohale riputada, on lahenduseks “pikkade õlgadega valgustid”, mis installeeritud hoopis seinale või toa kaugemasse punkti, kuid pika liigendusega saab tuua valguse täpselt laua kohale.


Hea pööratavuse ja ulatusega valgustid

Kui juhtumisi on laes juba süvisvalgustid olemas, asenda süvis uue 360 kraadi pööratava ja 40 kraadi suunatava pika toruja valgustiga, mille valgusvihku saab hästi suunata töölauale.

Deligtfull Diana

Valgusti Invisible

Otylight süvisvalgusti Pop


Samaaegselt nii üla- kui ka alavalgusega valgustid tagavad õige valguse

Minimalistliku joonega ideaalne rippvalgusti on lihtsasti sobitatav interjööri. Valgusti võiks olla nii üla- kui ka alavalgusega.

Leds C4 rippvalgusti Bravo


“Ämblikuna” paigutatavad valgustid toimivad kohtvalgustina ja tagavad hea üldvalguse ruumis tervikuna

Seda juhul kui tegu on kobarvalgustiga ehk mitme kupliga, mitme valgusallikaga lambiga.

Suure kombineerimisvõimalusega valgusti Spider


Lihtsaim viis on laua juurde panna hea ulatuvusega timmitav põrandalamp

Moltoluce'i põrandalamp System


Kõige olulisem on laualamp

Eelistada võiks liigenditega, võimalusel ka ülalt avatud kupliga valgustit. Liigendus võimaldab suunata valguse nii, et vastav tööpiirkond saaks kogu osas valgustatud. Ülalt avatud osa kaudu pääseb osa valgust ka ümbritsevat ruumi valgustama, peegeldudes laelt tagasi.

Naturaalsest puidust 9W laualamp Leva

Kogu artiklit saab lugeda siin.

Superkodu kolmas saade - valgustus!

Valgustid ühes kodus on alati väga olulised. Valikuid on alati mitmeid ning lahendused võivad samuti olla väga erinevad. Kuid millised oleksid Superkodu jaoks parimad lahendused? Aita seda hääletades valida, ning osale auhinna loosis!


Just see on Superkodu valguslahendus!

Rahvas on rääkinud! Superkodu saab tänu Hektor Light'ile ja headele hääletajale Skandinaavia stiilis lambid. Nii otsustas koguni 61% hääletanutest. Valgust saab olema veelgi enam ka meie auhinnavõitja Kairi Luuri kodus, kellega võtame ühendust!

Võitis Skandinaavia stiil 61% osakaaluga.