Värvitoonid, mida sisearhitektid kõige enam armastavad


Värvitoonid, mida sisearhitektid kõige enam armastavad
Foto: Tõnu Tunnel

Värv on sisekujunduses ruumi üks põhielemente. Isegi kui seinad on lihtsalt valged, on see mõjus ja tervitab sisenejat esmalt. Uurisime sisearhitektidelt, milline värvitoon neid kõige enam inspireerib ja miks just see üks ning ainus.

Ivi Piho: Kui peaks ainult kahte valima, siis valge valge ja veinipunane. Valgega sobivad kõik teised toonid. Peale puhta valge, on valgel toonil varjundeid-soojad ja külmad. Valgete seintega ruumis ei teki ülekujundatuse tunnet ja materjalid pääsevad mõjule. On ka heaks taustaks kunstile-maalidele. Veinipunane täidab suurt tühja ruumi, kus ei pea kartma, et tume toon muudab ruumi väiksemaks.

Foto Jüri Seljamaa

Kärt Tähema: Minu lemmikvärv on interjööris valge, see nagu puhas lõuend, mille saad oma loominguga täita. Valge loob neutraalse samas puhta, särava ja avara pinna. Valge on vastupidiselt mustale peegeldaja ja peegeldab silmale kogu värvispektrit. Ajaloos on tuntud valge ka kui rahu värvina, seega peaks puhas pind looma ka rahulikuma atmosfääri.

Kärt Tähema kodu. Foto ktdisain.ee

Lilia Kristianson: Emotsionaalse natuurina on värvtooni valik minu kui sisearhitekti jaoks kindlasti üks eneseväljendusviisidest ning iga loomeprotsessi tulemust silmas pidades oluline detail. Värvigamma lõplik valik sõltub muidugi paljuski konkreetsest interjöörist, kontseptsioonist, kliendist ja disainimaailma üldistest suundadest. Sümpaatseid värvitoone on olnud läbi aegade erinevaid ja eks see lemmik sõltub ka sellest, millisest siseviimistlusmaterjalist või tekstuurist konkreetselt jutt. Aktsendina meeldivad kord jõulisemad vääriskivide toonid, kord pehmed murtud toonid. Aga siiski läbi aegade kuulub süda valgele toonile. Valget mõni ei peagi värviks, minu jaoks on see aga üks ilusamaid värvitoone, millel on palju eri varjundeid ning mille taustal tulevad esile kõik teised.

Merko Noblessner Kodusadama näidiskorterist. Interjöör sisearhitektid KARM&KRISTIANSON. Foto Tõnu Tunnel

Mareliis Raid: Minu lemmikvärv interjööris on valge, mis suudab pakkuda ainsana väga võimast ning puhast varjude ja vormide mängu pakkudes ja samas võttes endale midagi kõikidelt ümbritsevatelt toonidelt. Sama head toonid on hallid, hall on nii loomulik, et nagu polegi toon. Mõlemad võtavad lahkelt vastu kõik ümbritseva jättes ruumi õhu pakkudes head fooni praktiliselt kõigele ja kõikidele toonidele. Need on universaalsed toonid.

Toonid, mida saab interjööris foonina näha väga harva või mitte kunagi, aga mida väga igatsen näha, on mõned konkreetsed sinised toonid, mis samuti pakuvad põnevat kaaskonda ja vastupidiselt valgele ja hallile on täiesti tummade varjudega toonid, sedavõrd on nad just ka ahvatlevad.

Pildil Mareliis Raid, ühe oma värvide lemmikkombinatsiooniga, mida tal on õnnestunud luua.

Anita Karma: Minu valik on roheline. Kummalisel kombel tuleb selle peale paljudele silme ette roheline foorituli või hoopis neoonroheline marker. Ja palju kurdetakse, et rohelise värviga ju midagi ei sobi. Need on hetked, kui soovin võtta kliendil kinni käest ja viia lähimasse lillepoodi või võimalusel suvisesse õitsvatest lilledest pungil parki. Mõnikord olen seda ka teinud... Kui vaadelda lähemalt erinevaid taimi ja lilli, siis võib märgata, et pea kõigil on varred rohelised ja õite värvispekter on lõputu. Roheline sobib valge, kollase, roosa, pruuni, musta, oranži ja paljude teiste värvidega ehk tegelikkuses iga värvitooniga. See loomulikult ei tähenda, et kogu interjöör peaks olema võõbatud roheliseks, piisab vaid mõnest aktsendist, seinast või kompositsioonist. Soovitan kasutada mahedat sambla tooni, julgeid mahlakaid džungli värve või soliidset oliivi rohelist. Roheline mõjub ruumis nii lõõgastavalt kui ka värskendavalt. Jälgige loodust, jalutage metsas või pargis ja peagi avastate ka oma lemmiku rohelise värvitooni.
Anita soovitab rohelise armastajatel vaadata Instagramis fijninhuis profiili, kus on hulganisti kaunist rohelist.

A post shared by Marian (@fijninhuis) on Jul 22, 2017 at 8:17am PDT

A post shared by Marian (@fijninhuis) on Aug 10, 2017 at 10:56am PDT

Superkodu saade 2: loome super garderoobi!

Selles saates valime Superkodusse garderoobi ning räägime sellest, milline võiks olla üks mõnus terass. Garderoobide valik kodudesse ei ole just teab, mis lihtne tegevus, kuid super valikud on täiesti olemas, kui pöörduda professionaalide poole. Ja seda me teemegi.


Superkodu garderoob on selgunud!

Superkodu sai endale garderoobi! Pingelise ja peaaegu võrdse hääletuse võitis valik number kaks, ehk graniithall garderoobituba. Samuti soovime palju õnne loosimise võitjale, kelleks sel korral on Jaroslava Morina. Võtame sinuga ühendust!

Võitis Garderoobituba hall 53% osakaaluga.