Õige laualamp tagab silma tervise


Õige laualamp tagab silma tervise
Hektor Light

Lapse kirjutuslaua valgustus on palju olulisem, kui me aimatagi oskame. Ebapiisava valgusega seostatakse tervet rida tülikaid vaevusi, nagu peavalusid, silmade ülepingutust ja ka rühivigasid, sest keha üritab kompenseerida vähest valgust, võttes ebatervislikke asendeid, et paremini näha.

Koolilaps vajab õppetööks lauavalgustit ja valgus peaks tulema paremakäelise jaoks vasakult ning vastupidi. Lapse silmade tervise seisukohalt on oluline, et valgus oleks küllaldane, kuid samas ei pimestaks. Hea oleks vältida nii ala- kui ka ülevalgustamist, sest mõlemad äärmused on lapsele ebamugavad. Siinkohal on abiks valgustid, mille sisse on ehitatud moodsad valgustugevuse juhtimise funktsioonid, mis võimaldavad valgust individuaalselt reguleerida.

Tasub teada, et laualamp on ruumis kõigest lisavalgusallikas, et tagada töökoha pinnal piisav valgustugevus. Alati kasuta lisaks kohtvalgusele täiendavalt üldvalgust, et laps ei väsitaks asjatult silmi, sest pupillid laienevad ja ahenevad vastavalt valgustugevusele. Valguse ühtlasem jaotumine vähendab kontraste valgete ja pimedate piirkondade vahel ning võimaldab silmadel töötada ühtlases mugavas valguses.

Lauavalgusti juures on oluline, et seda oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist. Koolilapsel on mugav kasutada valgustit, mille kuppel on suunatav, valgusvihu laius küllaldane, ja ulatus piisav, et lamp valgustaks ära kogu tööala.

Kuna peaaegu meetrise ulatusega lauavalgusti võib vajada tasakaaluks rasket jalga, siis tasuks eelistada lampi, mida saab kinnitada laua külge või seinale. Ühtlasi võimaldab see lauapinna otstarbekamat kasutust ning välistatud on oht, et lamp mänguhoos ümber läheks.

Turvalisem on lauavalgusti, millel on mittepurunevast materjalist kuppel. Kindlasti tuleks vältida valgusteid, millel on teravad servad või mis lähevad kuumaks, sest nii võib kokkupuutel tekkida kõrvetusoht. Näiteks võib halogeeni klaaskolvi temperatuur tõusta 600 kraadini, aga LED-i sisetemperatuur on ainult 40–60 °C.

Õigustatud on vähese soojaeraldusega ja laia värvispektriga LED-laualampide kasutamine. LED-ide eeliseks on ka pikk eluiga, vastupidavus põrutustele ja energiasäästlikkus. Kuna lapse silmade tervis on oluline, siis tasub eelistada tuntud tootjate LED-lampe, sest turul võib olla ka ebakvaliteetseid tooteid.

Arvutiga tööd tehes tuleb lauavalgusti paigutada nii, et see ei peegelduks kuvarile ega jätaks ka käe varju kasutatavale tööpinnale. Raamatu lugemine või töövihiku täitmine nõuab aga rohkem valgust kui arvutiga töö. Lapse silma tervisele võib mõjuda see, et õppekirjanduses kasutatakse kõrgläikega paberit, mis peegeldab valgust tagasi nii, et teeb lugemise kohati võimatuks. Abiks on laualambi valguse langemise nurga muutmine.

Kui palju valgust on piisav?

Oli aeg, kus õppimiseks ja kirjatöödeks peeti vajalikuks vähemalt 60 W hõõglampi. Tänapäeval aga kehtivad valgustusele mitmed nõuded, et tagada nägemismugavus, nägemisvõime ja ohutus. Koolilapse laualambi valikul tuleks kindlasti esmalt tutvuda valgusti või valgusallika tehniliste andmetega. Hinnanguid ei saa enam anda vattide (W) järgi nagu enne, vaid olulised näitajad on valgusvoo ühik (lm), valgustemperatuur (K) ja värvieraldusindeks (CRI).

Mis on mis pakendi peal?

Luumen (lm) – valguse kogus, mida valgusallikas suudab toota.

Luks (lx) on valgustihedus (intensiivsus), mis näitab valguse intensiivsust valgustatava objekti kindlas punktis. Lapse kirjutuslaua tööalale langev valgustihedus võiks olla 500 ja selle lähiümbruses 300 luksi.

Kelvin (K) on värvustemperatuur ja väljendab värvinägemisega kaasnevat soojuslikku muljet. Koolilapse seisukohalt on valguse näiv värv väga oluline, sest kui õhtul õppides meenutab laualambi valgus päikeseloojangut, siis hakkab vaheajus asuv käbinääre eritama unehormooni, langeb õppimisvõime ja tekivad keskendumisraskused. Valge spektriga valgustitel on sinist komponenti enam ja mida rohkem on sinist osa spektris, seda aktiivsemad lapsed on. Nii võib tekkida vastupidine efekt, et pärast õhtust õppimist ei suudeta enam uinuda.

Õnneks on nüüd saadaval ka valgusteid, mille valgustemperatuuri saab muuta.

Lauavalgustit Tempos 10W/400lm LED on võimalik kasutada kellana, äratuskellana ja termomeetrina. Värvustemperatuuri saab valida: 3000 K / 4500 K / 6000 K.

Kirjutuslaua valgusti valikul on oluline värviedastusindeks

Värviedastusindeks (CRI) näitab, kui tõetruult edastab valgusallikas objektide värve. Aktsepteeritav värviedastusindeks on alates CRI > 80.

Red Doti auhinnaga pärjatud 3000 K lauavalgusti Lama 9W LED värviedastusindeks on CRI 85.

Vatt (W) on valgusallika võimsus, mis ei anna tänapäeval valgusvihu omadusest adekvaatset infot. See näitab ainult, kui palju võimsust vajab see vajaliku valgusvoo tootmiseks.

Valgustite trendid ja suunad on tänapäeval seinast seina

Uus-vintage'i stiili võidukäik jätkub ka sel aastal ning erilised ajaloohõngulised kirjutuslaua valgustid lisavad ruumile personaalsust.

Vanu aegu meenutav metalne lauavalgusti Truman60W E27

Kaunilt ja nutikalt kombineeritakse lauavalgustites meile nii omast naturaalset sooja puitu ja karget metalli.

Soliidne tammepuidust detailidega valgusti Scantling.

Minimalistliku joonega modernsed lauavalgustid käivad käsikäes LED-ide arenguga. Lauavalgusti Volee, 7,5 W /800lm LED on viimase põlvkonna üks tehnoloogiliselt uuenduslikumaid valgusteid, mille sisse-väljalülitamine käib lihtsalt kerge käeviipega kupli all. Puutetundlik sensor kupli peal võimaldab aga reguleerida valgust neljale erinevale võimsusele.

Laualambil on time off-süsteem, mis lülitab valguse välja pärast viit tundi põlemist. Nutiseadmete laadimiseks on olemas ka USB-pesa. Volee lampi on võimalik kas integreerida laua sisse, kinnitada laua külge või asetada laua peale.

Pakutakse ka ebatraditsioonilisi ja põnevalt lahendatud kirjutuslaua valgusteid.

Dimmerdatav valgusti Lineal valgustab ära suure ala laual.

Hoidkem oma lapse silmade tervist ja valgustagem kirjutuslauad õigesti!

Lühendatud artiklist Hektor Lighti kodulehel. Täispikkuses lugu ja põhjalik käsitlus lauavalgustitest asub siin.

Superkodu kolmas saade - valgustus!

Valgustid ühes kodus on alati väga olulised. Valikuid on alati mitmeid ning lahendused võivad samuti olla väga erinevad. Kuid millised oleksid Superkodu jaoks parimad lahendused? Aita seda hääletades valida, ning osale auhinna loosis!


Just see on Superkodu valguslahendus!

Rahvas on rääkinud! Superkodu saab tänu Hektor Light'ile ja headele hääletajale Skandinaavia stiilis lambid. Nii otsustas koguni 61% hääletanutest. Valgust saab olema veelgi enam ka meie auhinnavõitja Kairi Luuri kodus, kellega võtame ühendust!

Võitis Skandinaavia stiil 61% osakaaluga.