Soodne ja omanäoline – puit, tapeet ja värv vannitoas


Soodne ja omanäoline – puit, tapeet ja värv vannitoas
K-Rauta

Igaühe unistuste vannituba on isemoodi. Ühele meeldib hele avarus, teine armastab erksaid detaile, kolmas eelistab rahulikku halli. Küll võib öelda, et olenemata inimeste maitsest, on Eesti vannitubade konkurentsitult levinuim viimistlusmaterjal keraamiline plaat. Kas sellele on alternatiive? Nõu annab K-rauta sisekujundaja Merike Hirvoja.

Värv

Keraamilise plaadi sagedasim alternatiiv on seinte pahteldamine ja niiskuskindla värviga katmine. Erinevalt levinud eksiarvamusest, saab värvida ka pindu, mis puutuvad veega kokku. Kindluse mõttes võiks nendes kohtades panna värvi alla sileda klaaskiudkanga, mis aitab ära hoida pragude teket, sest just nende kaudu pääseb niiskus aluspinda.

K-Rauta

Tapeet

Paljudele üllatusena saab vannitoas kasutada isegi pabertapeeti, mis lisaks eristuvale omanäolisusele on ka rahakotisõbralik.

Pabertapeeti võib panna siiski vaid nendesse seintesse, mis otseselt veega kokku ei puutu. Tapeedi alusviimistlus peab olema tehtud vannituppa sobivate vahenditega ning tapeet ise ei tohi olla liiga läikiv ega libe, sest materjali peab saama üle lakkida. Vannitoa tapeetimise järel tuleb paber katta kõrgläikega saunalakiga, mis kaitseb materjali niiskuse eest ning võimaldab seda ka kergemalt puhastada.

K-Rauta

Puit

Arusaam, et puitu pole võimalik vannitoas liigse niiskuse tõttu kasutada, ei pea paika. Puidu puhul pole märjaks saamine probleem, kui materjalil on võimalus kiirelt kuivada. Tavalist punnitud põrandalauda pole tõesti tark maha panna, sest vesi valgub laudade vahele, kuivamisaeg on pikk ja nii võib hakata laud hallitama või mädanema. Vannitubadesse paigaldatakse enamasti õhemad ja kitsamad eriprofiiliga lauad, mille ühte ülemisse serva on freesitud aste, mis laudade serviti kokku paigutades moodustab soone. See täidetakse spetsiaalse mastiksiga, mis väldib niiskuse sattumist laudade vahele.

Puitmaterjalist sobitub vannitoa põrandale kõige paremini tiigipuu, aga ka korralikult õlitatud mänd ja kuusk. Kui puitpõrandat korrapäraselt hooldada ja nõuetekohaselt kasutada, on see ka vannitoas eluaegne. Puidu puhul on tähtis siiski arvestada, et võrreldes keraamilise plaadiga vajab see rohkem hoolt, sest puitu tuleb regulaarselt õlitada või vahatada.

Märga ruumi sobib valatult ka termopuit, mida võib panna isegi põrandakütte peale. Termotöötlus muudab puidu struktuuri jäädavalt kergemaks, stabiilsemaks ning niiskusele vastupidavamaks. Termopuitu saab kasutada vannitubades nii mööbli, seina- ja lae- kui ka põrandakattena.

K-Rauta

Vannitoa renoveerimine on üldjuhul kulukas ja ajamahukas ettevõtmine. Seega, kui terve ruumi plaatimine tundub liiga kulukas või tulemusena igav, võib julgelt kombineerida ka ebatraditsioonilisi materjale.

Vaata K-rauta plaatide valikut siin

Vaata K-rauta tapeetide valikut siin

K-Rauta

Superkodu 4. saade. Milline saab olema magamistuba?

Magamistuba on iga kodu keskus, sest sealveedetud aeg mõjutab kõige enam sinu iga järgmist päeva. Milline on kõige õigem voodi Superkodusse? Aita see meil valida. Valikus on klassikalisem kontinentaalvoodi ning päris ootamatu ümmargune voodi.


Superkodu magamistuba on sisutatud!

Rahvas on otsustanud. Superkodu vaatajad on oma hääled andnud ning suisa 75% häältega saab Superkodu magamistuppa kontinentaalvoodi Metropol. Omaltpoolt soovime õnne ka Kamjo kinkekaardi võitjale Sirlele, kellega võtame ühendust.

Võitis Kontinentaalvoodi Metropol 75% osakaaluga.