Retrolamp loob meeleolu

 (1)
Retrolamp loob meeleolu
Thinkstock

Valgusega mängides saab muuta ruumi meeleolu vastavalt vajadusele kas hubasemaks või soojemaks, aga valgusega saab muuta ruumi ka kõrgemaks ja avaramaks või peita ehitus- ning kujundusvigu. Hea lamp on ühest küljest praktiline, aga peab sobituma ka interjööri tervikuna ning looma mõnusa tunde. Hea on kombineerida märkamatuks jäävat üldist valgustust ning üksikuid dekoratiivvalgusteid, mis loovad efekti ja on justkui kirsiks tordil.

Uue kodu planeerimisel tuleb valguslahendused läbi mõelda koos ülejäänud interjööriga, et kõik ettevalmistustööd teha samaaegselt teiste sisetöödega. Näiteks saab niimoodi peita valgustid laepaneelide taha või süvistada põrandasse. Kui plaanis on valguslahendust muuta juba valmis majas või korteris, siis tuleb võimalusel teha uutele juhtmetele eraldi kanalid. Parem on, kui juhtmed saab vedada uutesse kohtadesse üle lae.

Hajutatud valgus teeb ruumi avaraks

Igas ruumis, isegi väikeses, peaks olema kindlasti rohkem kui üks valgusti. Kui valguspunkte on rohkem, siis on lihtne valgust vastavalt vajadusele ja soovile reguleerida. Omavahel saab kombineerida nii lae-, seina- kui põrandavalgusteid, aga ka lakke, seina või põrandasse süvistatud valgusribasid.

Thinkstock

Valgustite abil saame muuta ruumi olemust ja peita erinevaid vigu. Näiteks ülespoole suunatud valgus teeb ruumi kõrgemaks ning ühtlane hajutatud valgus lisab ruumile avarust ja soojust. Tugev valgus toob esile kujundusvead ja nõrk peidab neid. Valguse planeerimisel peab vaatama, et see ei pimestaks ega väsitaks meid.

Dekoratiivvalgustite puhul ei kasutata enam nii palju kroomi, hõbedat ja roostevaba kui varasemalt, pigem on trendikad kuld, messing ja vask. Moekatel valgustitel on klaasist silindrid või kuplid ja õhuline ning läbipaistev disain. Kasutatav klaas on kirgas ja vormid on ümarad. Oluline on särav ja läbikumav üldmulje. Lisaks klaasile kasutatakse valgustites ka teisi materjale. Näiteks on mitmetes lampides kas sokkel või juhtme ja kupli vahelised detailid puidust.

Lisaks õhulistele klaasist lampidele on moes retrolahendused, eriti eelmise sajandi keskelt pärit vormid ja mustrid. Metallkuplitele antakse kasutatud ja vanutatud lambi mulje, mida luuakse kas roostega või kulutatud efektiga. Lisaks lampidele on retrokollektsioonid ka pirnidest, kus on pandud hõõgniit pusana pirni sisse ja selle eesmärgiks ongi lambi sees silma torgata. Alati on ilus kui ühes ruumis kasutatakse samast sarjast erinevat tüüpi valgusteid, näiteks suur kuppel laes, väike seinas ning samas stiilis põrandalamp diivani kõrval.

LED tehnoloogia võidukäik

Põhjamaa inimestena armastame intuitiivselt sooja valgust, eriti oma kodus. LED tehnoloogiad on viimastel aastatel palju arenenud ning selle valgus pole enam külm, vaid valikus on erinevad toonid, teiste seas ka väga soojad.

Kuigi dekoratiivlampides on hõõgpirnid efektsed, siis vähemalt vannitoas, koridoris ja köögis võiks eelistada LED tehnoloogiat. Lisaks väiksemale elektritarbimisele on need lakke süvistatult ka ohutumad ja võtavad vähem ruumi, sest mittekuumenev LED nõuab süvises vähem “õhku” kui hõõgpirn. Vannitoas tuleb jälgida, et kasutatav valgustus on niiskuskindel. Köögis, koridoris ja elutoas saab kasutada LED ribasid, millega võib luua varjatud valgustusega kumavaid nurgakesi. Põnev on paigutada LED ribasid ka sokli alla, millega valgus kumab justkui põranda seest või peita sama riba trepikäsipuusse, mis tagab lisaks põnevale efektile ka turvatunde.

Suvel on palju päikest, mis loob kodust avara ja sooja mulje. Sügisel ja talvel saame sama tunnet tekitada õige valgustusega, mis peab pakkuma külmal ajal nii soojust kui turvatunnet, aga looma ka mõnusa meeleolu.

Vaata K-rauta valgustite valikut siin.

Superkodu kolmas saade - valgustus!

Valgustid ühes kodus on alati väga olulised. Valikuid on alati mitmeid ning lahendused võivad samuti olla väga erinevad. Kuid millised oleksid Superkodu jaoks parimad lahendused? Aita seda hääletades valida, ning osale auhinna loosis!


Just see on Superkodu valguslahendus!

Rahvas on rääkinud! Superkodu saab tänu Hektor Light'ile ja headele hääletajale Skandinaavia stiilis lambid. Nii otsustas koguni 61% hääletanutest. Valgust saab olema veelgi enam ka meie auhinnavõitja Kairi Luuri kodus, kellega võtame ühendust!

Võitis Skandinaavia stiil 61% osakaaluga.