Kardinapuud, eesriided ja ribakardinad akendele


Kardinapuud, eesriided ja ribakardinad akendele
iStock

Akende kujundamine on ruumikujunduse oluline osa. Kardinapuud, eesriided, ribakardinad ja muud kujunduselemendid loovad kodus mugavuse, kaitsevad õhtusel ajal võõraste pilkude ning päeval ereda päikese eest.

Eesriided – aknakatete kõige levinum liik. Neid on kerge hooldada, liiatigi on turul neid selline valik, et ka kõige nõudlikum ostja leiab ikkagi oma. Reeglina kaetakse aken mitmekihiliselt; tüll (kerge ja läbipaistev materjal) ja eesriided (tihe, sageli valgust mitteläbilaskev). Millised on eesriiete liigid?

Kujundajad nimetavad paljude lemmikuid, põrandani ulatuvaid eesriideid, klassikalisteks. Sellised sobivad hästi klassikalisse töökabinetti, elu- ja magamistuppa. Need eesriided peidavad hästi akna puudusi (kui neid on) ja teevad ruumi visuaalselt kõrgemaks. Kõige sagedamini valitakse klassikaliste eesriiete jaoks tihe, ühe küllastunud tooniga kangas.

Klssikalised kardinad ulatuvad maani. iStock

Inglise eesriided - klassikalises või inglise stiilis interjööris valitakse akna jaoks inglisepärased eesriided. Need tehakse suursugusest peenes kirjas kangast, võimalik on žakaarmustriga riie. Seejuures on riie sile, kuid ümarate drapeeritud voltidega allosas. Eesriie näeb raske välja, seetõttu kasutatakse seda kabinetis ja külalistetoas.

Austria eesriided meenutavad visuaalselt inglise eesriideid, kuid on pidulikumad. Näeb välja tasase kangana, mille alumine serv on kokku kroogitud. Aluskanga jaoks valitakse hele, ühetooniline materjal, sagedamini loor või viskoos-linane. Pidulikkust lisavad ka volangid ja narmad. Tulemusena saadakse väärikas ja pidulik ruum.

Prantsuse eesriided – ühed kõige kohevamatest. Drapeeritud pehmete, ühtlaste voltidega, mis laskuvad ilusti kogu kõrguses. Kangas valitakse kerge, hele ja ühetooniline. Eesriided annavad ruumile piduliku ilme, seetõttu sobivad need külalistetuppa.

Üha populaarsemaks muutuvad seatavad rooma eesriided, mille eripära on ülestõstmine, mis tekitab sügavad kurrud. See on võimalik tänu horisontaalse sektsioonidega kangale, kus neist igaüks on varustatud puidust või plastist vardaga. Eesriide tagumisel poolel lastakse läbi aasade nöör, mis aitab tõstekõrgust seada. Eesriided sobivad igale toale, võib valida iga tiheduse ja stiiliga kangast.

Rulood ei ole nii praktilised, nagu rooma eesriided, kuid on nendega väga sarnased. Väliselt täismaterjal koos nööriga, mille abil saab valguse läbivusastet seada. Rulood leiavad koha väiksemates ruumides, eriti rõdudel ja lodžadel.

Rulood on veidi tavalisemad kui Rooma kardinad. iStock

Akna kaunistuseks kasutatakse tihti ribakardinaid. Ribakardin koosneb järjestikku ühendatud ribadest (lamellidest), mis moodustavad ühtse katte. Ribakardinat on kerge kasutada (ei ole vaja pesta, kuivatada ega triikida), see on kulumiskindel ja värvipüsiv. Ribakardinat on kerge seada, keerates lamelle – nii saab ruumi valgustatust muuta.

Ribakardinaid on väga lihtne hooldada. iStock

Sõltuvalt lamellide paigutusest jagatakse ribakardinaid kahte liiki: vertikaalsed ja horisontaalsed. Esimesed sobivad hästi suuremate, teised väiksemate akende jaoks.

Ribakardinaid eristatakse kinnitusviisi järgi:

tavalised – kinnitatakse aknaraami, seina või lae külge;

mansard-ribakardin – kinnitatakse kaldraami külge;

raamivaheline – paigaldatakse kahe raami vahele.


Ribakardinate valmistamisel kasutatakse erinevaid materjale: kangast, plastikut, metalli.

Kardinapuud täidavad kaht ülesannet: hoiavad dekoratiivset kangast akna juures ja annavad sisekujundusele ereda aktsendi. Kui lihtsalt öelda, siis kardinapuu on toru, mis paigaldatakse akna juurde ja mille külge kinnitatakse kardinad.

Klassikaline kardinapuu on ühe või kahe stangega; paigaldatakse kronsteinidega akna juurde seina külge. Materjal: plastik, metall, puit.

Kardinapuud on heaks lahenduseks madala laega ruumides. iStock

Traatkinnitus – kinnitus lae või seina külge. Ei ole tugev kinnitus, seega ei sobi tiheda ja raske kanga jaoks.

Lae külge kinnitatav kardinapuu – hea lahendus madala ruumi korral, lodža ja veranda jaoks. Kinnitatakse lae külge, ei vaja liigset ruumi, pikendab lage visuaalselt. Peamine eelis – saab paigaldada seinast igale kaugusele.

Profiilne kardinapuu sobib aknale, mis asub kaare sees, või muule, keerulise kujuga aknale. Eelis – järgib lae kuju.

Varjatud kardinapuu – eesriidega kaetud alumiiniumprofiil, ei ole nähtav.

Valige dekoor, arvestades ruumi stiili. Õigesti valitud eesriided, ribakardinad ja kardinapuud täiendavad ruumi kujundust ning rõhutavad teie maitset.

K-Rauta kardinate ning ruloode valikuga saad tutvuda siin

Superkodu kolmas saade - valgustus!

Valgustid ühes kodus on alati väga olulised. Valikuid on alati mitmeid ning lahendused võivad samuti olla väga erinevad. Kuid millised oleksid Superkodu jaoks parimad lahendused? Aita seda hääletades valida, ning osale auhinna loosis!


Just see on Superkodu valguslahendus!

Rahvas on rääkinud! Superkodu saab tänu Hektor Light'ile ja headele hääletajale Skandinaavia stiilis lambid. Nii otsustas koguni 61% hääletanutest. Valgust saab olema veelgi enam ka meie auhinnavõitja Kairi Luuri kodus, kellega võtame ühendust!

Võitis Skandinaavia stiil 61% osakaaluga.